Lukáš Čapek
Domovarník a majitel domácího pivovaru "Čapíno"
Nedělní odpoledne stane se pro mnohé chvílí nudy....
Už ani nevím jestli byla neděle, pondělí nebo jiný den v týdnu. Jednoho dne mě chytla myšlenka, která zněla asi tak: "Co si takhle uvařit svoje vlastní pivko?" . Zapeklitá otázka. No ani moc ne :-) . Začal jsem hledat tedy nějaký ten recept, video, prostě návod jak si to svoje pivko uvařit. Rázem jsem se přistihl jak si objednávám suroviny na pšeničné pivo, když mi suroviny přišli, no měli jste to možná vidět. Byl jsem jak malej, vánoce proti tomu byli jako každej druhej den :-) .
V současné době vařím 10 - ti litrové várky, avšak již připravuji materiál potřebný pro varnu o kousek větší. Na druhou stranu vaření na sporáku s větší měchačkou a klasickým teploměrem je taky fajn, protože výsledky stojí za to!!! A hlavně je to pro mne zábava a relax!!
Pivo vařím pouze ze základních surovin (slad, chmel, kvasnice, voda). Řekl jsem si, že když už bych měl vařit doma pivo, chutný pivo nepotřebuji koncentráty. Myslím, že vařit ze surovin je mnohem větší zábava, pokud by se ale někdo necítil hned "skočit" na vaření piva ze surovin, potom jsou koncentráty určitou cestičkou jak si to vyzkoušet.
Těm, kterým jsem již dal ochutnat děkuji za podporu!!! Těm co jsem ještě nedal ochutnat ani třetinku, nebojte dostane se na Vás!!!